Białka jaj należy oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli
na puszystą sztywną pianę dodając cukier pod koniec ubijania. Następnie
białka należy wymieszać z żółtkami, aromatem waniliowym i oliwą.
Porcjami dodawać mąkę pszenną cały czas mieszając.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki
i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
Oba budynie śmietankowe należy rozpuścić w 1 szklance soku Kubuś,
resztę soku należy przelać do garnka i zagotować, następnie dodać
rozmieszane z Kubusiem budynie i raz jeszcze zagotować( masa powinna
zgęstnieć).
Gorącą masę należy rozprowadzić na cieście biszkoptowym, na masie
należy ułożyć delicje czekoladą do góry. jedną galaretkę agrestową
rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną
galaretkę agrestową.
Masę śmietanową wylać na delicje.
Dwie galaretki rozpuścić w wodzie( 1/2 ilości podanej na
opakowaniu) i pozostawić do lekkiego stężenia i wylać je na masę
śmietanową, odstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz